top of page
Search
  • kritosa

475 m.n.v. POD LUNOM



Savršen spoj tradicije i prepoznatljive kvalitete prirodnih vina



Na sjeveru Istre smjestio se srednjovjekovni gradić Oprtalj. Gradić je to zanimljive prošlosti, no za istražiti i pronaći subjektivno zadovoljstvo krenule smo do naselja Čepić, smještenog na brdašcu s otvorenim pogledom na krajolik, okruženog vinogradima okupanim suncem. Rezultat takvog sazrijevanja grožđa su prirodna vina istaknute istarske vinarije obitelji Coslovich.



Domaćini su nas dočekali u vinskom podrumu, gdje smo pored starih drvenih bačvi nazdravili čašicom omiljene kupaže bijelih vina zvanom Cuvee blanc, koja nas je oduševila svojom specifičnom notom.



Zatim uz pratnju domaćina krećemo u obilazak vinograda, a putem saznajemo da vinarija Coslovich ima ukupno 5 hektara pod vinogradima koji se prostiru na nekoliko lokacija. Najzastupljenije sorte su malvazija, žuti muškat, chardonnay, teran, merlot, refošk te cabernet sauvignon.



Trenutno je na tržištu dostupno 7 etiketa vina: Bianca (svježa malvazija), Santa Maria (macerirana malvazija), Glavizza (žuti muškat), Cuvee blanc (malvazija, muškat žuti, chardonnay), Rose od terana, Terra Magica (teran) i Kripak (teran, merlot, refošk te cabernet sauvignon).



Domaćini nas vode do lokaliteta Zelenac, na kojemu imaju 2 vinograda. Stigli smo tako do najvišeg vinograda u Istri smještenog na 475 m n/v, gdje su nedavno zasadili nasade malvazije, chardonnaya i muškata. Grožđe će dozrijevati na čak 475 m nadmorske visine, a u prvoj berbi uživati ćemo za 3 godine.



U iščekivanju novih etiketa nazdravili smo čašicom svježe malvazije. Bilo bi nam zadovoljstvo da upravo mi osmislimo naziv za bar jednu novu vinsku etiketu koju će podariti ovaj vinograd, s obzirom da smo prve prošetale njime nakon što je zasađen na ovom prekrasnom lokalitetu.



Šetajući vinogradima dolazimo do dijela na kojem rastu loze stare oko 150 godina, nasad je nedavno obnovljen i uređen, pretpostavka je da bi moglo biti riječ o plavini (autohtona sorta) ili borgonji, što će se ustanoviti tek kad bude plod vidljiv. Osim starih loza, vidljiva je veća količina kamenja, i kamenih blokova, što daje zaključiti da su to ostaci nekadašnjeg naselja, pošto u neposrednoj blizini prolazi stari rimski put Trst - Pula.


Duboko se nadamo se da će ovaj vinograd u budućnosti postati značajan turistički lokalitet zbog svog atraktivnog položaja. Kako se nalazi uz sam put kojim svakodnevno prolaze brojni cikloturisti i izletnici, želja domaćina je postaviti punkt za odmor i uživanje, gdje bi gosti uživali u prirodi daleko od svakodnevice i to upravo na najvišem vinogradu u Istri. Sigurno će biti zanimljivo promatrati mjesec (lunu) na ovoj nadmorskoj visini te iskušati da li mjesec zaista utječe na okus vina?!



Coslovich sve radove u vinogradima od sadnje, obrezivanja, do berbe, kao i pretakanja provodi prateći lunarni kalendar, što daje savršen spoj tradicije i prepoznatljive kvalitete prirodnih vina.



U blizini budućeg punkta za odmor i uživanje nalazi se još jedan vinograd, obišli smo i njega te se nakon obilaska vratili u vinski podrum.



U podrumu smo kušale nekoliko istarskih delicija uz proizvode od tartufa i maslinova ulja s raznim dodacima (koje domaćin također ima u ponudi). Sve smo to sljubili s nekoliko svježih vina, koja doista svojom aromom i punoćom okusa obećavaju puno. Pred sam kraj druženja oduševila nas je kupaža crvenih vina pod nazivom Kripak, kao i malvazija Bianca berbe 2015.



Blago nama! Blaženstvo je stanje unutarnje radosti i mira, a posjet ovom vinogradu je prečica do zadovoljstva i sreće!

Do sljedećeg susreta…



Vinarija Coslovich, Čepić ( Oprtalj)

Mob: 098 951 9073, 097 738 3248

e-mail: infocoslovich@gmail.com

Instagram: coslovich_istrian_wines

Facebook: Coslovich Istrian Wines

Pratite nas na instagramu delicious.istrian.restaurants :)



156 views0 comments
bottom of page