top of page
Search
  • kritosa

Konoba Astarea, Brtonigla

Updated: Feb 8, 2020


Osjetite opuštenu atmosferu kultne istarske konobe




Konoba Astarea nalazi se u Brtonigli, točnije na glavnoj cesti Buje - Novigrad. Konoba je otvorena 1980. godine, a supružnici Alma i Nino konobu su preuzeli 1995. godine.




Ono što daje posebnu draž konobi je prostorija u kojoj se nalazi tradicionalni istarski kamin, na kojem se pred gostima pripremaju jela ispod peke, kao i mesni te riblji specijaliteti na gradelama. Zanimljivost je i to što domaćin gospodin Nino sjedne s gostima za stol kako bi zajedno odabrali jela, gosti se tako lakše odlučuju u odabiru jela. Prizori su to koji pružaju nezaboravne gastronomske doživljaje.



Drugi niz godina konobu posjećuju gosti iz cijelog svijeta. Najčešće dolaze gosti iz Austrije, Rusije, Slovenije, Italije, ali i velik broj domaćeg stanovništva itekako prepoznaje i cijeni kvalitetu hrane i usluge koju konoba nudi. Većina gostiju su stalni gosti koji se uvijek rado vraćaju oduševljeni jedinstvenim ugođajem, ljubaznim osobljem te užitkom u savršeno pripremljenoj hrani.



Ova obiteljska konoba s tradicijom nadaleko je poznata, prije svega po ribljim specijalitetima pripremljenim od najkvalitetnije i najsvježije ribe iz Jadranskog mora. Marinirani škampi na rukoli, marinirane kozice, oštrige, sirovi dondoli, salata od folpi samo su neke od delicija koje se poslužuju za hladno predjelo. Za svaku preporuku je riblja juha. Iz bogate ponude toplih predjela izdvojile bi brodet s palentom, rezance sa škampima te rižoto sa škampima i šparugama. U jelovniku nalazimo delicije nad delicijama, slasna jela od riba i mekušaca poput škarpine s krumpirom pečene pod čripnjom (na kaminu), orade, brancina, lignja pečenih u peki, škampa na žaru, hobotince s krumpirima naša su preporuka za glavno jelo.



U raznovrsnoj i opširnoj ponudi dominiraju tradicionalna jela od riba i morskih plodova, no jelovnik je složen tako da će svatko pronaći nešto po svom ukusu. Tako u Astarei možete guštati i u istarskom pršutu, joti, istarskoj maneštri, fritaji od gljiva, fužima s radičem i pršutom, rezancima s tartufima, domaćim kobasicama i ombolu, istarskom bifteku, telećoj koljenici pod čripnjom, seljačkoj večeri pod čripnjom ( kobasice, teleća rebra, piletina) s krumpirom i kupusom te u ostalim specijalitetima iz zaista bogate ponude.

U ponudi nalazimo pomno odabrane etikete kvalitetnih istarskih vina, cijenjena slovenska, talijanska, francuska te druga renomirana vina.



Gostoljubivi domaćini priredili su nam višestruki gastro užitak u ribljim delicijama. Ukusna večera od 5 vrhunskih sljedova započela je hladnim predjelom, a moramo priznati da će posluženo miješano riblje predjelo oduševiti svakog istinskog gurmana. Uz bakalar na istarski način, salatu od rakovice, salatu od hobotnice, marinirane inćune i slane sardele poslužen nam je topli kruh prepečen na gradelama.





Nakon toga uslijedilo je pravo guštanje u omiljenim jakobovim kapicama. Svježe kapešante, kraljice školjki pečene na gradelama doista su nešto posebno. Same pohvale za pripremljeno jelo.



Tradicionalno toplo predjelo, crni rižoto od sipa dugo nismo jele te smo maksimalno uživale u svakom zalogaju. Riža je bila savršeno kuhana, a okus potpun.



Za glavno jelo nepce je uživalo u odlično pečenoj ribi kovač te delikatesnim jadranskim lignjama na žaru. Uz spektakularno ukusnu ribu kao prilozi posluženi su nam krumpir, kelj te miješana salata, što se savršeno sljubilo s istarskim maslinovim uljem (od domaćina). Moramo pohvaliti vrijednu domaćicu gospođu Almu koja je sve morske delicije s ljubavlju pripremala ispred nas na kaminu.





Večera bez deserta je kao more bez soli. Ljubazni domaćin preporučio nam je specijalitet kuće - domaću štrudlu od jabuka pečenu ispod peke. Štrudla je bila jako dobra, bogatog okusa, sočna, puna jabuka.



Bilo nam je zadovoljstvo provesti večer u opuštenoj atmosferi kultne istarske konobe koja već desetljećima stvara zadivljujuće okuse hrane. Do sljedećeg susreta ...





Ostvareni bodovi: 19,5/21

· lokacija ………. 2,5/3

· ambijent ………... 3/3

· ponuda …………. 3/3

· cijena …………. 2,5/3

· okus jela ………... 3/3

· dekoracija jela ... 2,5/3

· osoblje ………..... 3/3



Konoba Astarea

Ronko 6, 52474 Brtonigla

Tel.: 052 774 384

Facebook: Konoba Atarea

Instagram: konoba_astarea

Radno vrijeme: 11 - 23 h

srijedom zatvoreno


Pratite nas :)



182 views0 comments
bottom of page