top of page
Search
  • kritosa

KONOBA BUŠČINA, BUŠČINA



28 godina tradicije, kreativnih gastronomskih delicija, lijepih druženja i posebnih doživljaja



Konoba Buščina nalazi se u naselju Buščina, nedaleko od Umaga. Konoba njeguje tradiciju vrhunske gastronomije punih 28 godina te je samim time jedna od vodećih istarskih konoba koja je dobila Michelinovu preporuku i za 2020. godinu. Ambijent je vrlo ugodan, ukusno uređen te ispunjen detaljima i zagonetnošću. Osim glavne sale, kapaciteta 50 - ak sjedećih mjesta, gostima je na raspolaganju i jedna manja sala gdje je privatnost zajamčena, kao i vanjska terasa.



Gastronomska ponuda je temeljena na sezonskim namirnicama, poput šparoga, gljiva, tartufa, švoja (riba list) te ostalih istarskih delicija. Konoba Buščina je poznata po sezonskim menijima i korištenju lokalnih namirnica. Upravo česte promjene menija i stalno uvođenje noviteta svakako su ono po čemu se konoba ističe iz mase. U jelovniku nalazimo mesne i riblje specijalitete. Od ponuđenih jela izdvojile bi: carpaccio od boškarina s rukolom i skutom, jakobove kapice s tartufima, makarone s gulašom od boškarina, škampe na buzaru s rezancima, biftek s tartufima i čipsom od krumpira, file od brancina u umaku od malvazije i maslinovog ulja s palentom i keljem te zapečenu skutu s ružmarinom i slatko - slanim karamel preljevom.



Kako bi zadovoljili različite potrebe gostiju u ponudu su uvrstili i vrlo interesantne degustacijske menije. Uz to u ponudi stoje i jela po narudžbi, poput hobotnice pod pekom, janjetine pod pekom, teletine pod pekom, teleće koljenice pod pekom, itd. Navedena jela je potrebno unaprijed rezervirati zbog duže pripreme.

Večer je počela čašom osvježavajućeg pjenušca Kabola Re. Izbor jela prepustile smo ljubaznoj chefici, gospođi Fabiani. Nesvakidašnji pozdrav iz kuhinje (marinirani krastavac, svježi sir, sjemenke suncokreta) bio je savršen uvod u jednu vrlo zanimljivu kombinaciju okusa.



Osim okusa posebno moramo pohvaliti i izgled posluženog tanjura na kojem se našla dobitna kombinacija delicija u kojoj su uživala sva osjetila - skuta, dimljene kozice, dimljena sabljarka, sirovi škampi, marinirana tikvica, šparoga, cvijet nevena i naranča.



Zatim su uslijedile gratinirane capesante (Jakobove kapice) fantastičnog okusa. Capesante su pripremljene na kaminu uz dodatak maslaca, ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Buščina i limunove korice.



Jedan od specijaliteta konobe je i poširano jaje s tartufima. Ova delicija nam je servirana uz pire od batata i krumpira. Uz prethodna tri slijeda uživale smo u vinu kuće, Malvaziji Cuj, dok se glavno jelo savršeno sljubilo uz Teran Cuj, također vino kuće.



S obzirom da je konoba Buščina među prvima u Istri počela pripremati jela od boškarina za glavno poslužena nam je tagliata od boškarina na posteljici od rukole uz zapečeni krumpir s ružmarinom te salatu s dresingom od maslinovog ulja i limuna.



Muškat Špekula (vina Cuj), vrlo ugodne arome sjajno se stopio uz jako fine deserte - mille foglie s preljevom od šumskog voća te mousse od čokolade bez dodatnog šećera.




Chefica Fabiana priredila nam je i jedan drugačiji završetak večeri uz istarski kozji sir (Kumparička) sa slatko - slanim karamel preljevom koji je zaokružio okuse posluženih delicija.



Zadovoljstvo nam je bilo posjetiti ovu doista posebnu istarsku konobu, bogatije za još jedno gastronomsko iskustvo radujemo se sljedećem susretu.



Ostvareni bodovi: 19,5/21

lokacija …………….…….. 2/3

ambijent …………………. 3/3

ponuda …………………... 3/3

osoblje ……………….…… 3/3

okus jela …………………... 3/3

dekoracija jela ……………. 3/3

cijena …………………….. 2,5/3

Konoba Buščina

Buščina 18, 52470 Umag

Tel.: 052 732 088

Facebook: Konoba Buščina

Instagram: konoba_buscina

Radno vrijeme: 12:00 - 23:00 h

Utorkom zatvoreno


Pratite nas i na instagramu :)




207 views0 comments
bottom of page