top of page
Search
  • kritosa

KONOBA MONDO, MOTOVUN

Updated: Sep 27, 2019




Istra je poznata gourmet destinacija širom svijeta. Iskreno, bez lažne skromnosti, možemo reći da danas gotovo svi znaju za istarske tartufe, istarski pršut, istarsko maslinovo ulje te brojne specijalitete istarske gastronomije. Uz poznate istarske delicije odlično se uklapaju kvalitetna istarska vina.



Konoba Mondo, smještena u glavnoj kamenoj ulici, u nizu istarskih kuća, jedna je od onih konoba koje će Vam na najbolji mogući način priuštiti užitak u domaćim tradicionalnim jelima i vrhunskim istarskim vinima.




Objekt je uređen u istarskom stilu, prevladava prekrasna tirkizno plava boja.




Poseban šarm konobi daje uređenje unutarnjeg prostora.






Kameni zidovi su prekriveni fotografijama odnosno uspomenama domaćina i njegove obitelji, izložena su istarska vina, a tu je naravno i poznati istarski kamin te mnoštvo detalja.




Sve odiše ugodom, istarskim štihom… jednostavno ovo je konoba koja ima dušu.





Domaćin je svojim gostima u ljetnim mjesecima osigurao svaki dan živu glazbu kako bi im pružio jedinstven i cjelovit gastronomski doživljaj koji se pamti.

Konoba se nalazi u zoni najkvalitetnijih tartufa te tokom cijele godine u ponudi ima bogat izbor jela na bazi dragulja istarske gastronomije. U sezoni bijelih tartufa nude poseban meni upravo na bazi najcjenjenijih tartufa u svijetu.





Jelovnik je originalan i raznolik, a glavna nit vodilja prilikom osmišljavanja jela bili su tartufi. Morsko predjelo s crnim tartufom, carpaccio sa crnim tartufom i maslinovim uljem, domaća krem juha od rajčice sa crnim tartufom, rižoto sa patliđanom, maslinovim uljem i crnim tartufom, ramstek sa tartufima u umaku od terana, samo su neki od poznatih specijaliteta zbog koji se gosti godinama rado vraćaju. U ponudi konobe neizostavna je domaća istarska tjestenina (fuži, njoki, ravioli, tagliatelle), koja se priprema s finim umacima od tartufa, ili zanimljivim umacima poput umaka od gorgonzole i oraha. Prilikom izrade jelovnika nisu zapostavili čak ni prehrambene navike vegeterijanaca, a ni ljubitelje ribe. Zanimljiva jela poput juhe od dagnji, rižota sa povrćem i sirom, dimljenog brancina na salati sa maslinovim uljem zadovoljit će i njihova nepca.


Kinezi, Japanci, Koreanci, Austrijanci, Nijemci, Talijani i ostali brojni novinari, blogeri te gosti iz cijeloga svijeta posjetili su ovaj renomirani restoran odnosno konobu upravo naziva Mondo (svijet) pa tako i mi nismo mogli odoljeti iskušenju.




Hodajući tipičnom istarskom ulicom čule smo ugodan zvuk saksofona i osjetile miris tartufa. Stigle smo ispred konobe koju krasi prekrasna tirkizno plava boja. Pozdravile smo se s ljubaznim domaćinom Klaudijom koji nas je otpratio do stola.

Ugodna večer je započela uz istarsku malvaziju, renomiranog te višestruko nagrađivanog lokalnog proizvođača vina Fakin.





Uz čašicu finog vina poslužen nam je domaći kruh, lokalno maslinovo ulje te tapenada – namaz od crnog tartufa, crnih maslina, kapara i maslinovog ulja.





Nakon toga predjelo posluženo sa stilom: kuglica domaće paštete od pileće jetrice s crnim tartufom i kuglica bakalara na bijelo s crnim tartufom. Umjetnička dekoracija na tanjuru bila je tek uvod u toplo predjelo.




Za toplo predjelo poslužena nam je kremasta palenta s crnim tartufom i sirom grana padano u košarici od zapečenog sira te domaća tjestenina tagliatelle u umaku od tartufa, a kao dekoracija posebno za dame ruža u sredini. Svakako moramo napomenuti da bolju palentu do sada nismo probale, i danas 10 dana nakon, još smo pod dojmom palente zaista fantastičnog okusa. Sjajan odabir domaćina.




Oduševljene toplim predjelom i izbor glavnog jela prepustile smo stručnom domaćinu.

Tagliata izvrsnog okusa koja se topi u ustima, na rukoli s grana padano sirom i crnim tartufima uz povrće na žaru i pečeni krumpir. Pun pogodak, vrlo ukusno glavno jelo.




Izbor deserta prepustile smo konobaru. Poslužena nam je vrhunska poslastica za savršen kraj večeri u konobi u kojoj se uvijek traži stol više i gdje ćemo se definitivno rado vratiti.

Souffle od čokolade i pistacija posebno finog okusa.




Sve pohvale osoblju i domaćinu.





Svakako ovom prilikom posebno moramo pohvaliti glavnog chefa kuhinje koji je sa Sicilije, a svi znamo da Sicilja pravi raj za gurmane, hedoniste. Također, sicilijanska kuhinja poštuje se kao jedna od najuzbudljivijih, ali isto tako i najtradicionalnijih kuhinja u mediteranskom stilu.

Ugodna atmosfera, ukusna i tradicionalna jela, specijaliteti domaće proizvodnje prema receptima none i mame ljubaznog domaćina, istarski tartufi, autohtona vina te izvanredna usluga i ljubaznost osoblja učinili su večer zaista posebnom i za pamćenje.




Ostvareni bodovi: 9.9/10


* lokacija ............... 10/10

* ambijent ............. 9.7/10

* osoblje .........…… 10/10

* ponuda ................ 10/10

* cijena .................. 9.5/10

* okus hrane .......... 9.8/10

* dekoracija jela ….. 10/10



KONOBA MONDO

Barbacan 1, 52424 Motovun

Tel.: 052 681 791

Radno vrijeme: svaki dan 12:00-15:30 , 18:00-22:00

Instagram, Facebook: konoba Mondo



226 views0 comments
bottom of page