top of page
Search
  • kritosa

KONOBA RINO, MOMJAN

Updated: Feb 28, 2020



Kroz hranu i vino doživi duh Istre, duh Terre Magice



Konoba Rino nalazi se u Momjanu nedaleko Buja. Ugledni istarski vinar po kojem konoba nosi ime, gospodin Rino Prelac i supruga ovu su obiteljsku konobu otvorili 1988. godine. Iza njih su 32 godine truda i rada, ali prvenstveno je ljubav prema vinu i gastronomiji zaslužna za uspjeh. Cijeli ambijent odiše ugodom. Konoba ima kapacitet od oko 80 gostiju u prekrasno uređenom interijeru gdje prevladava sklad boja te 70 - ak mjesta u vanjskom dijelu. Simbol prave istarske konobe, tradicionalni kamin na kojem se pred gostima pripremaju mesna jela daje posebnu draž konobi.



Ponuda se temelji na tradicionalnoj istarskoj gastronomiji. Istarski pršut, ovčji sir, jota, istarska maneštra od bobići, fritaja s tartufima, domaća tjestenina s boškarinom, biftek u umaku od zelenog papra, istarski ombolo i kobasice na žaru samo su neki od specijaliteta koje možete ovdje kušati. Svakako je pohvalo što osim vlastitih vina drže i vina ostalih istarskih vinara.



Večera od 4 slijeda započela je uz pjenušac BLANC & NOIR, BRUT profinjenog okusa (2018. godina, Vina Prelac) i najfinije istarske delicije - pršut, pancetu, kobasice, ovčji sir, kozji sir te sir s tartufima. Po preporuci ljubaznog i nenametljivog osoblja za hladno predjelo kušale smo i carpaccio od boškarina na posteljici od rukole s parmezanom i balzamičnom kremom. Uz prvi slijed guštale smo u maslinovom ulju od domaćina te pred nama na kaminu prepečenom domaćem kruhu. Okusom, a i izgledom sve je bilo odlično.



Čest izbor mnogih gostiju je domaća tjestenina. Fuže, njoke i mašnice rade sami. Prilikom posjeta zatakle smo osoblje u kuhinji kako marljivo priprema fuže. Kako se s fužima često susrećemo ovoga puta smo odabrale mašnice, koje još nismo imale priliku kušati u istarskim konobama. Također, gledale smo ih spojiti s nekim od šuga koje rijetko nalazimo. Nezamjenjiva ISTARSKA MALVAZIJA (2018. godina, Vina Prelac) savršeno se sljubila uz ukusne mašnice s pulićem (magarčićem).



U ponudi glavnih jela nalazimo isključivo mesna jela, kao što i priliči konobi na takvoj lokaciji. Janjeći kotleti uz dinstani i lagano zapečeni krumpir pokazali su se kao vrlo dobar odabir za glavno jelo. Ugodno nas je iznenadilo sočno i fino pečeno meso na kaminu. Primijetile smo da se velika pažnja posvećuje i pripremi priloga te isti nisu zanemareni kao na nekim mjestima. Posluženi krumpir bio je za svaku pohvalu. CABERNET SAUVIGNON ( 2017. godina, Vina Prelac) odlično je upotpunio pohvalne okuse glavnog jela.




Uz najtraženiji desert u konobi - krempitu predivnog kremastog okusa ( koji mami na još jednu :) ) poslužen nam je MOMJANSKI MUŠKAT (2018. godina, Vina Prelac), naš vinski favorit. Završetak večere ispunjen bogatim i slatkim okusima i mirisima nije mogao biti bolji.



Konoba Rino jedno je od onih mjesta koje smo posjećivale u djetinjstvu i izuzetno nam je drago što od tada pa sve do danas uspješno posluje. Kao takva, ima našu toplu preporuku za svakoga tko želi kroz hranu i vino osjetiti duh Istre, duh Terre Magice. S obzirom da domaćini nude i smještaj ne vidimo razloga da ih ne posjetite i priuštite si poseban tretman kojim ćete zadovoljiti sebe i svoje nepce.



Ostvareni bodovi: 19,5/21

lokacija …………….…… 2/3

ambijent ………………… 3/3

ponuda ………………….. 3/3

osoblje …………………… 3/3

okus jela …………………. 3/3

dekoracija jela …………… 3/3

cijena …………………… 2,5/3


Konoba Rino

Dolinja Vas 23

52462 Momjan

Tel.: 052 779 170

Facebook: Konoba Rino

Instagram: konoba_rino

Radno vrijeme: uto zatvoreno

pon – ned od 12 do 22 h


Pratite nas :)


597 views0 comments
bottom of page