top of page
Search
  • kritosa

RESTORAN SVETI NIKOLA, POREČ



Potpuni doživljaji za sva osjetila



Restoran Sveti Nikola smjestio se na porečkoj rivi, odakle se puža očaravajući pogled na istoimeni otok. Pri spomenu restorana Sveti Nikola, slobodno možemo reći da je riječ o restoranu potpunih doživljaja. Ambijent odiše zavodljivim šarmom i elegancijom. Poseban dojam ostavlja ukusno uređena sala restorana smještena na prvom katu. Cjelokupnom doživljaju restorana uvelike doprinosi romantična terasa, koja je u ljetnim mjesecima gotovo uvijek popunjena, osobito u večernjim satima.




Ponuda restorana je doista pohvala. U jelovniku nalazimo riblje i mesne delicije, od kojih bi izdvojile nekoliko nesvakidašnjih specijaliteta: riblju panna cottu na čipsu od grana padana s marmeladom od drijena; sladoled od rajčice, mozzarelle i bosiljka; vellutatu s brancinom i pjenušcem; tagliatelle s pršutom, pinjolima, šparogama i tartufima; rižoto s ciklom, brancinom i rukolom; file lista u umaku od limuna, vrhnja i kapara na kremi od krumpira; pačja prsa u umaku od naranče i pupoljaka maslačka s povrćem na žaru te istarsku rapsodiju. Velika prednost je što jelovnik sadrži i jela za male goste - dječji meni.



Ugodna večer s idiličnim pogledom započela je uz Misal Rose pjenušac. Nakon čaše osvježavajućeg pjenušca poslužen nam je vrlo ukusan tartar od tune serviran uz mariniranu tikvicu, pate od bundeve te srce od rajčice. Prilikom posluživanja takozvanog pozdrava iz kuhinje dekoracija često bude zanemarena, što ovdje nije bio slučaj.



Zatim je uslijedilo potpuno savršeno hladno predjelo. U obliku srca nam je serviran tartar od kozica i škampa s kavijarom. Kozice su prethodno marinirane s korjenastim povrćem i uljem, dok su škampi samo sitno nasjeckani uz dodatak peršina. Ovaj sklad okusa i boja nagrada je za sva osjetila, a kad tome pridodate tek nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja od domaćina, interesantnog naziva Kavadah, okus postaje dvostruka fantazija.



Posebno nas je impresionirala vellutata od škampi izvanrednog okusa. Melem za nepce! Kako bi se dobila ova izvanredna vellutata potrebno je napraviti temeljac od ljuštura škampi, koje se prvo očiste, osuše i prepeku te se kao takve kuhaju s povrćem.



Za toplo predjelo naša osjetila osvojio je savršeno pripremljen crni rižoto od sipe s listićima jestivog zlata, prava delicija. Od same pomisli na ovaj crni rižoto odličnog okusa rastu nam zazubice.



Kao glavno jelo servirani su nam vrlo ukusni riblji fileti: file lista u umaku od kaneštrela i file brancina u umaku od divljih šparuga s tartufima. Fileti su bili izuzetno mekani i sočni, a u kombinaciji s odabranim umacima pružili su nam potpuni gastronomski doživljaj.

Raskošne arome Sauvignona blanc iz okolice Višnjana (vina Radovan) idealno su se sljubile uz prethodno poslužene sljedove.



Završni touch zamamne gastro bajke koju smo imale prilike doživjeti u restoranu Sveti Nikola bio je jedan zavodljiv spoj okusa nagrađene Rosselle (vina Polleti) i neodoljivog čokoladnog markiza čiji su sastojci krema od kakaa, sladoled od vanilije, vafl, umak od šumskog voća, emulzija od naranče, jagode i jestivo zlato.




Bila nam je iznimna čast i zadovoljstvo provesti večer u vrlo cijenjenom restoranu Sveti Nikola, koji se dugi niz godina nalazi među vodećim restoranima u Hrvatskoj.

Od brojnih priznanja i nagrada, posebno bi istaknule nagradu iz 2018. godine, kada je na Danima turizma osvojio turistički cvijet za najbolji restoran u Hrvatskoj. Ovim putem im još jednom čestitamo i na zasluženoj Michelinovoj preporuci za 2020. godinu. Bogatije za još jedno gastronomsko iskustvo te ispunjene potpunim doživljajima za sva osjetila iskreno preporučujemo restoran Sveti Nikola svakome tko si želi priuštiti jedinstvene trenutke za pamćenje. U slast!




Ostvareni bodovi: 20,5/21

lokacija …………………..… 3/3

ambijent ……………….…... 3/3

ponuda ………………...…... 3/3

osoblje ……………...…..... 2,5/3

okus jela ……………………. 3/3

dekoracija jela ……….…...... 3/3

cijena …………………...…… 3/3

Restoran Sveti Nikola

Obala Maršala Tita 23

52440 Poreč

Tel.: 052 423 018

Facebook: Nikola Bijelic

Radno vrijeme: 11:00 - 00:00


Pratite nas i na instagramu :)



185 views0 comments
bottom of page