top of page
Search
  • kritosa

RESTORAN TONI, ZAMBRATIJA



Savršenstvo bez mane



Restoran Toni nalazi se u Zambratiji kraj Umaga. Otvoren je davne 1970. godine. Tradicijom poslovanja dugom punih 50 godina stekao je veliki broj štovatelja iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i ostalih zemalja koji se uvijek rado i s razlogom vraćaju. Dokaz tome koliko domaćini cijene svoje goste je i činjenica da od otvorenja do danas prekida poslovanja nije bilo. Pohvalno je i to što restoran radi bez zimske stanke te je odlično posjećen i u tom periodu.



U specifičnom ambijentu restoran pruža dobrodošlu, ugodnu i opuštenu atmosferu. Ovdje se u prekrasno uređenom ambijentu možete potpuno opustiti, za razliku od nekih restorana na takvom nivou. Posebnost ambijenta su umjetničke slike koje su nas oduševile, a čiji je autor gospodin Pauletić koji je otvorio restoran, otac sadašnjeg domaćina. Restoran raspolaže s dvije sale i terasom, ukupnog kapaciteta 120 sjedećih mjesta.



Posebno moramo pohvaliti profesionalno, ljubazno i izuzetno uslužno osoblje, što se primijeti odmah pri dolasku. Domaćini zaista mogu biti ponosni na svoje djelatnike te smo ih prvenstveno radi osoblja nagradile dodatnim bodovima.



Ponuda se temelji na ribljim specijalitetima. Naglasak je na kvaliteti, isključivo svježoj ribi i vrhunskom chefu kuhinje koji na inovativan način bez greške zna pripremiti jela. Iz ponude bi izdvojile carpaccio od dnevno svježe ribe ( brancin, list, jakobova kapica,…), bakalar na bijelo koji sami pripremaju, inćune u savoru, domaće zelene raviole punjene kozicama, njoke i pljukance sljubljene s ribljim umacima, hlap pripremljen na više načina ( kuhan na niskoj temperaturi, s paštom, na žaru ).



Ukoliko niste ljubitelji ribljih delicija možete uživati u istarskom pršutu, ovčjem siru i mesnim jelima. Izbor jela koji nalazimo u jelovniku zadovoljava i potrebe najmlađih gostiju. Osim što imaju vrlo hvaljeni tiramisu, ponuda slastica je inovativna i uglavnom promjenjiva na dnevnoj bazi. U vinskoj karti nalazimo cijenjena vina renomiranih istarskih vinara ( Clai, Coronica, Kozlović, Kabola, itd.).



Prestižni pjenušac PERLA BIANCA, BRUT (vina Franc Arman) bio je savršen uvod u ručak ispunjen senzacionalnim morskim okusima za koje je zaslužan ambiciozni chef Moris Damiani, jedan od najboljih kuhara u Istri. Već na samom početku ugodno nas je iznenadio vrlo ukusan domaći kruh u obliku talijanskog panetona. Na raspolaganju je izbor između čak 4 vrste istarskog maslinovog ulja. Kao cuvee poslužen nam je jedan interesantan spoj okusa - smokve kuhane u limunu omotane pečenim srdelama.



Za hladno predjelo na bazi sirovih morskih delicija po preporuci domaćina kušale smo repove svježih škampi, carpaccio od svježeg brancina te carpaccio od tune punjen foie gras paštetom.



Od hladnih predjela kušale smo i jedan mix koji se sastoji od hobotnice na salatu, paštete od škarpine, domaćeg bakalara na bijelo, slanih srdela i mariniranih inćuna. Carpaccio od tune punjen foie gras paštetom i pašteta od škarpine naši su favoriti.



Zatim, uz istarsku malvaziju (vina Benvenutti) nepca je osvojila zanimljiva kombinacija okusa toplog predjela - rižoto na raguu od škampi sa tartarom od škampi i pralinom od gušćih jetara omotanom mljevenim orasima. Jelo je potrebno promiješati da se svi okusi prožmu.



Njegovo veličanstvo, brancin u soli poslužen nam je nakon predjela inovativnih okusa. Brancin je bio doista savršeno pečen, sočan, bez najmanje greške. Kao prilog servirano nam je ukusno povrće Julienne na fine trakice s dodatkom sezama.





I nešto posebno za kraj ručka koji nas je potpuno oduševio bila je smokva kuhana u teranu s mascarpone kremom u koju je dodan cimet, naša slasna preporuka ubuduće.



Kod drugog deserta koji smo probale, košarice s kremom šantili i kremom od limuna između ostalog jako nam se svidjela dekoracija na tanjuru. Uz deserte odabrale smo omiljeni momjanski muškat (vina Prelac).




Ovim posjetom stekle smo nove uvide u kulinarska umijeća. Veliki plus ovoga restorana je hrana poslužena na atraktivan način što doprinosi potpunijem uživanju u okusima. O restoranu Toni mogle bi još puno pisati, ali ovo je jednostavno restoran bez mane koji morate doživjeti. Što još možemo? Možemo mu samo dodati 3 boda - ovakav slučaj još nismo imale :)




Ostvareni bodovi: 21/21 (čitaj 24/21)

lokacija …………….…… 3/3

ambijent …………..….… 3/3

ponuda …………….….... 3/3

osoblje ………………..… 3/3

okus jela ……………….... 3/3

dekoracija jela ………….. 3/3

cijena ………………….… 3/3


Restoran Toni

Siparska 8, Zambratija

52475 Savudrija

Tel.: 052 759 570

Instagram: restaurant_toni_

Facebook: Restaurant Toni - Savudrija

Radno vrijeme: srijedom zatvoreno

pon – ned od 12 do 22


Pratite nas :)


279 views0 comments
bottom of page