top of page
Search
  • kritosa

Tomažova konoba, Vošteni

Updated: Feb 8, 2020



Mala riznica odličnih domaćih okusa



Naša mala riznica odličnih domaćih okusa nalazi se u selu Vošteni kraj Svetog Lovreča. Na adresi Vošteni 19 smjestila se pršutana i konoba. Na istoj lokaciji, iznad konobe domaćini iznajmljuju 1 apartman u koji komotno mogu smjestiti do 8 osoba.

Ukoliko ste ljubitelji pršuta pretpostavljamo da ste već čuli za višestruko nagrađivanu pršutanu Tomaso. Svoje delicije redovito predstavljaju na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu, Međunarodnom festivalu kobasica u Svetom Petru u Šumi te ostalim značajnim manifestacijama. Prilikom posjeta zatekle smo vrijednog domaćina gospodina Voštena u pršutani kako priprema pršute za sušenje. Miro nas je proveo kroz svoje carstvo pršuta. Prostorija ispunjena pršutima raznih veličina, u kojoj se nalaze i kobasice, panceta te ombolo odiše opojnim mirisom, a upravo dobar miris otkriva i dobre pršute. Ostavili smo domaćina da marljivo dalje radi i spustili se u konobu kušati spomenute delicije.



Mala konoba kapaciteta 60 - ak sjedećih mjesta sastoji se od terase i unutarnjeg prostora od 2 dijela, sale koja može primiti 25 ljudi i prostora u kojem se nalazi kamin kapaciteta 10 - ak osoba. Ukoliko poželite intimnije druženje s Vašim prijateljima u konobi u kojoj se osjeti duh Istre, duh terre magice Tomažova konoba idelan je izbor. Povedete li i Vašeg psa znajte da tu ima mjesta i za njega. Konoba je omiljeno odredište i svima poznatih Gustafa.


U ambijentu koji ostavlja dojam nekih prošlih vremena poslužuju se tradicionalna jela istarske kuhinje, koja definitivno jednostavnošću i najfinijim okusima osvajaju sva osjetila. Ponuda nije opširna, no ono što se nudi potpuno zadovoljava okusom, a cijene su maksimalno prihvatljive. Zamamna mesna jela ispod peke pripremaju se po narudžbi.



Čašica rakije dobar je početak svakog obroka. Kao aperitiv domaćini su nam poslužili lokalne rakije - bisku, medicu, teranino i lozu, nazdravili smo čašicom medice i s nestrpljenjem vrlo kratko čekali hladno predjelo. Stigao je pijat najboljih istarskih delicija - pršut (rezan na nož), suhi ombolo i kobasice s tartufima iz vlastite pršutane Tomaso, ovčji sir, sir s tartufima, dinja, domaće paprike, domaći kruh, a našlo se tu i pravo domaće istarsko maslinovo ulje od domaćina, crno i bijelo vino također od domaćina … doista čarobni istarski gušti.



Zatim nam je posluženo omiljeno jelo naših starih - tradicionalna istarska maneštra od bobići, karakterističnog okusa koji vraća u djetinjstvo i podsjeća na ručak kod none. Od jušnih jela osim istarske maneštre u ponudi imaju i dnevnu juhu.



Tipična istarska tjestenina koju vrijedna domaćica sama radi, kako i priliči pravoj istarskoj obiteljskoj konobi, nastavila je niz odličnih autohtonih okusa. U ponudi imaju fuže, njoke i pljukance sa raznim šugima ( šugo od boškarina, šugo od domaće kokoške, šugo od lokalne divljači, s tartufima, s pršutom itd. ). Po preporuci kušale smo fuže sa šugom od domaće kokoške i pljukance sa šugom od lokalne divljači. Tjestenina nas je oduševila okusom i količinom porcije. Nedavno smo kušale i pljukance sa šugom od boškarina i također ostale oduševljene.




S obzirom da u ponudi imaju obolo i kobasice iz vlastite pršutane nismo mogle odoljeti. Meso bogatog okusa bilo je savršeno pripremljeno, a kao prilog serviran je kiseli kupus. Od mesnih jela u jelovniku nalazimo još biftek i ramstek.



Od slastica u ponudi imaju domaće fritule, palačinke sa sezonskom marmeladom koju sami

rade te dnevni kolač. Odlučile smo se za palačinke s domaćom marmeladom od šipka. Jednostavan, a izuzetno ukusan desert.



Posebno moramo pohvaliti domaćicu gospođu Mariju za domaća, s ljubavlju pripremljena jela tradicionalne istarske gastronomije, koja su nas oduševila okusom. Bila je to još jedna lijepa večer, gdje nam se na kraju (nakon što je pršute stavio na sušenje) pridružio i domaćin Miro. U ugodnom društvu uz čašicu domaćeg vina malo smo i zasvirali.

Do sljedećeg susreta…



Ostvareni bodovi: 16,5/21


* lokacija …………... 2,5/3

* ambijent ……………. 2/3

* ponuda ...………….... 2/3

* osoblje ...…………... 2,5/3

* okus jela ….……….…. 3/3

* dekoracija jela ….….. 1,5/3

* cijena …..…………....... 3/3


Naši su bodovi smjernice sa stajališta gosta što poboljšati kako bi cjelokupna usluga bila što kvalitetnija.


Tomažova konoba

Vošteni 19, Vošteni

52448 Sveti Lovreč

Tel.: 052 616 523

Mob.: 098 255 594

Facebook: Tomazova konoba


Pratite nas :)



292 views0 comments
bottom of page